Çocuklara Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırmak
Bismillahirrahmanirrahim
Kitap okumanın öğrencilerin okul başarısında önemli bir yeri olduğunu hepimiz takdir ederiz. Kitap okuma performansı iyiyse çocuğun başarısı da o derece artacaktır. Çocuğumuz az kitap okuyorsa başarılı olamama olasılığı da o kadar artıyor demektir.
Anne ve Balar Olarak çocuklarımızın başarılı bir eğitim sürecinden geçmesini isteriz öyleyse anne ve babalar olarak bazı değişikliklerin yapılması gerekmektedir. Çocuklarımızın okuma ve anlama, anladığını ifade etme de yetersizliklerinin değişmesi için bu değişiklikleri yapmamız elzemdir.
O yüzden çocukların kitaplarla aşina olmasını sağlayıcı ortamları evimizde hazırlamamız gerekmektedir. Bunun için oturma salonunda, çocuğun odasında bir şekilde kitap okuma köşeleri oluşturmalı ve çocuğumuzun hoşuna gidecek kitaplardan bu köşelere yerleştirmelidir.
Çocuğun odasında bilgisayar, telefon, tablet türünde teknolojik aletler bulunduğu zaman çocukta kitap okuma alışkanlığı azalmaktadır. Bunun için düzenleme yapılmalıdır. Belirli süre ders çalışma ve kitap okuma ile karşı karşıya olan öğrenci yorulduğunda bilgisayar oyunlarına dalmaktatır. Bu da onun için olumsuz bir ruhsal yapı ortaya çıkartmaktadır.
Anne ve babaların çocuklarla birlikte aynı ortamda hiç değilse yarım saat kitap okuması yeterli olacaktır. Düşünün anne ve baba çocuğa oğlum veya kızım kitap oku diyecek ama çocuk onların hiçbirini elinde kitap okurken görmeyecek, ya televizyon seyrederken, ya da telefonuyla oynarken görecek çocuk tabii ki kitap okumayacaktır.
Çocuğumuzun buna göre daha iyi anlayan daha iyi sorgulayan yorum yapan kendi fikirlerini ifade ederek hareket eden bir çocuk olmasını istiyorsak okuması için güçlü yollar kullanmamız gerekmektedir.
Zorlamayla çocuğa kitap okuma baskısı kurmak akıllıca bir hareket değildir. Bu konuda pek fazla konuşulmamalı, nasihat yapılmamalı, eleştiri yapılmamalı, akıl vermeye kalkmamalı, tavsiye vermeye ve karşılaştırma yapmamaya da gayret sarf edilmelidir. Bak oğlum Cem çok güzel okuyor gibi.
Çocuğumuzun ilgi alanını iyi tespit etmemiz gerekiyor. Bilim kurgu, tarih, Sportif, fantastik türü kitaplar alınmalı ve belirlenen köşelere yerleştirmeli. Belirlenecek saatlerde çocuğa okuması için baskı değil, Ailece kendimize tahsis ettiğimiz o saatte televizyonu kapatıp her şeyden kesilip sadece kitaba odaklanıp anne ve baba çocuğa örnek olmalıdır.
Seyredilen videolar da kullanılan lisan bazen kaba, basit ve argo olabilir. Çocuklarımızın ruhu gelişmesinde ve eğitim hayatında onları zora sokacak, okumaktan uzaklaştıracak bir yapı oluşturabilir.
Unutulmamalıdır ki çocuklarımıza kazandıracağımız en güzel şey okuma alışkanlığıdır.Okuma alışkanlığı olmayan ailelerde ve çocuklarda bahsedilen bu yapının değişmesi için biraz uzunca süreç gerekebilir.
Okuma alışkanlığı olmayan çocuğumuzun seviyesini tespit etmemiz gerekiyor. Bunun için okuma anlama ve kavrama konusunda kendi arzu ettiği kitapları seçerek başlayabiliriz. Bu ilk adım olabilir.
Çocuklarımızın okuma hızını geliştirmelerini sağlamak için 10 dakika, 20 dakika ve 30 dakikalık periyot ile okuma hızını arttırma çalışmaları yapmak yararlı olacaktır.
Çocuğumuz arzu edip seçtiği ilgi alanına giren seçili kitaplarda birlikte okuma ortamı oluşturalım ve okuduğumuz bölümü çocuğumuzla birlikte mütela yapalım.
Kalın sağlıcakla…..