Farisilerin Dini Kitapları
Farisilerin Dini Kitapları:
Farsların dini kitaplarından en meşhuru. Zerdüşt’e nispet edilen Zend Avesta’dır. Ebu’l-Kelam Azad, Zü’l Karneyn’den bahseden risalesinde şunu anlatır;
“Farsça rivayetler, Zerdüşt ‘ün dini metinlerinin altın yaldızlı mürekkeple on iki bin öküz derisine yazıldığını zikrederler. Bunlar iskender’in savaşları sırasında yok olmuştur.”
Farsça rivayetler, Zerdüşt ‘ün dini metinlerinin altın yaldızlı mürekkeple on iki bin öküz derisine yazıldığını zikrederler. Bunlar iskender’in savaşları sırasında yok olmuştur.
Farisilerin Kitaplarını Toplama Çalışmaları:
Sasani imparatorluğu, İskender’den beş yüz yıl sonra kurulunca, Babil esaretinden sonra Azra’nın Tevrat’ı topladığı gibi, Farslar da Zerdüşt dinini yeniden derleyip toparlamaya başladılar. Erdeşir Baykan’ın Avesta’yı yeniden
el-Bestani ‘Dairetü Mearifinde diyor ki:
“Zerdüşt’ün rüya hakkında bir başka kitabı daha vardır. Bu kitap, milattan önce birinci ve ikinci yüzyıl bilginlerinin eseridir.”
Zend Avesta Kitabında Resulullaha İşaret Vardır:
Bugün Zend-Avesta’dan arta kalanlarda, Resulullah (a.s) efendimize açık bir müjde bulunmaktadır. Bu müjdeyi Akkad ‘Matlau’un-Nur’ adlı kitabında zikretmiştir. En doğrusunu Allah bilir ya, bu da Zerdüşt’ün peygamberliğine şehadet eder.